Przypadek kliniczny nr 8

Zasłabł

Wezwanie do poszkodowanego lat około 70, powód wezwania, ?źle się czuje?. W chwili przybycia poszkodowany leżący przed domem, świadkowie zdarzenia nie podjęli BLS. Pacjent nieprzytomny (GCS 3), ABC w ciągu 10 s. : po udrożnieniu dróg oddechowych, 1 oddech, siny, zaciągania tchawicy, tętno na t. szyjnej nie wyczuwalne. Odsłonięto klatkę piersiową, nażelowano, przyłożony łyżki. W zapisie z łyżek EKG rytm 80/min, szerokie QRS, wyraźne zmiany w odcinku ST, załamki P nie widoczne. Ratownik nr 1 rozpoczął BLS 30:2, z użyciem: rurka u-g nr 4, worka samorozprężalnego + rezerwuar + tlen 15l/min. Ratownik nr 2 rozpoczął przygotowywanie zestawu do intubacji. Po około minucie BLS 30:2 pojawiły się oznaki zachowanego krążenia, oddech ok 20/ min niewydolny, tętno na tętnicy szyjnej około 60/min, tętno na tętnicy udowej znacznie lepiej wyczuwalne niż  na t. szyjnej. GCS 7(oczy 4, .Oddessano z jamy ustnej i rurki ustno-gardłowej. Podjęto oddech wspomagany za pomocą maski i worka samorozprężalnego z rezerwuarem 12/min, podłączono monitor, wykonano zapis z II odpr. W zapisie EKG rytm około 80/min, szerokie zespoły QRS. Podłączono pulsoksymetr pierwszy pomiar SpO2: 57%, w trakcie wentylacji za pomocą worek + maska + tlen 15 l/min, wzrost SpO2: 80%. Pomiar glikemii: 111 mg%. Uzyskano dostęp dożylny 16 GA zgięcie łokciowe lewe, podłączono wlew 0,9% NaCl 500 ml (KVO), pomiar CTK 90/- mm Hg na palec, nad polami płucnymi furczenia i trzeszczenia udzielone z górnych dróg oddechowych. . Źrenice równe reaktywne. Uzyskano zgodę od Lekarza koordynatora medycznego na: Intubację dotchawiczą, zlecono podanie leków do sedacji: Midazolam (0,05 do 0,1 mg/kg i.v.), Thiopental (3 szg, 200 mg Thiopentalu i.v., rurką nr 8,0 na głębokość 23 cm (odległość na łuku zębowym). Potwierdzono położenie rurki intubacyjnej osłuchowo: szmer pęcherzykowy symetryczny + furczenia. Oddessano jałowym cewnikiem z rurki intubacyjnej. Unieruchomiono rurkę intubacyjną wraz z rurką u-g bandażem. Prowadzono oddech zastępczy za pomocą worka samorozprężalnego + rezerwuar 12/min, tętno dobrze wyczuwalne na tętnicy udowej, SpO2 98%. Podłączono do respiratora przenośnego częstość oddechów - 12/min, FiO2 -100%, objętość automatyczna, zgodnie z ustawieniami respiratora. Przetransportowano do karetki. W karetce pomiar CTK 50/-,  uzyskano drugi dostęp dożylny do żyły szyjnej zewnętrznej lewej 16 GA. Rozpoczęto przetaczanie płynów bolus 0,9% NaCl 20 ml/ kg. Podłączono do respiratora Parapac, częstość oddechów 12/min, objętość 600 ml, . Rozpoczęto transport do szpitala. Poinformowano SOR w szpitalu o pacjencie z niewydolnością oddechową, nieprzytomnym, zaintubowanym. W trakcie transportu brak tętna na t. promieniowej, obecne na dużych t.t., podłączono wlew kroplowy z adrenaliną 1 mg/500 ml 0,9% NaCl, przepływ 20 kropli na minutę (tj. 0,002 mg/ min.). Zacewnikowano cewnikiem 18 Fr. Niewielka ilość moczu, bez krwi. Założono sondę do żołądka przez nos 16 Fr, celem dekompresji żołądka. W sondzie treść pokarmowa. Uzyskano tętno na tętnicy promieniowej, CTK 120/- na palec. Przerwano wlew adrenaliny. Pacjent pobudzony GCS około 10, podano dodatkowo 150 mg Thiopentalu, celem sedacji. W chwili przyjazdu na SOR pacjent w stanie stabilnym, wentylowany respiratorem, AS 70/min CTK 110/60, SpO2 98%. Sprawdzono wszystkie dotychczasowo wykonane procedury. Pacjent przekazany personelowi sali wstrząsowej SOR i lekarzowi OIT.