Przypadek kliniczny nr 5

Nieprzytomna

Zespół Ratownictwa Medycznego został wezwany do kobiety leżącej na przystanku, prawdopodobnie nieprzytomnej.

Po dotarciu na miejsce ratownicy zastali kobietę w wieku ok. 40 lat leżącą na przystanku (temp powietrza ok. ? 7 st C). GCS 3, oddechowo wydolna SpO2 98%, RR 120/80 mmHg, HR 100/min.

SOR:

Chora została przetransportowana do najbliższego SOR-u. Podczas przekazywania chorej stwierdzono okresowe zaburzenia oddechu ze spadkiem saturacji. Chora została zaintubowana, a następnie podłączona do respiratora z powodu pogłębiającej się niewydolności oddechowej. Parametry krążeniowe pozostawały bez istotnych zaburzeń z wyjątkiem okresów pogorszenia SpO2. Po zaintubowaniu oraz prowadzeniu oddechu wspomaganego 100% tlenem obserwowano następujące parametry: HR 85/ min, RR 130/80, saturacja 100%, temp. 36,6 st. C, GCS 3.

Badanie fizykalne:

Nie stwierdzono istotnych odchyleń od stanu prawidłowego. Nie uwidocznione cech wychłodzenia organizmu (temp. na powierzchni skóry 35 st C). Osłuchowo nad polami płucnymi szmer pęcherzykowy prawidłowy. Źrenice równe, symetryczne, raczej wąskie. Podczas badania neurologicznego zaobserwowano obustronnie dodatni objaw Babińskiego. Okresowo pojawiały się prężenia całego ciała.

Diagnoza wstępna:

Wstępnie podejrzewano zaburzenia OUN (krwawienie/krwotok), stan padaczkowy, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych ewentualnie zatrucie lekami lub środkami odurzającymi

Zlecenia:

Diagnostyka: TK OUN, Morf., Glu, Alat, Aspt, Trop I, koagulogram, Na, K, BIL, Crea, Urea, toksykologia: etanol, opiaty, benzodiazepiny, kwas walproinowy.
Leczenie: 500 ml PWE, 500 ml 0,9% Na Cl, tlenoterpia ? oddech wspomagany

Wyniki:

Badania laboratoryjne w normie
toksykologia ujemna

Postępowanie:

Obserwacja. Wezwano Policję celem ustalenia tożsamości. Dokonano szczegółowego przeszukania odzieży i na podstawie znalezionego dowodu osobistego udało się ustalić tożsamość chorej oraz adres najbliższej rodziny.

Dalsze losy pacjenta:

Rodzina chorej przekazała informację o przewlekłym leczeniu się pacjentki z powodu schizofrenii. W wywiadzie wcześniej próby S. Obecnie chora była w ostrej fazie choroby, opuściła mieszkanie kilka godzin wcześniej. W jej pokoju znaleziono puste opakowanie po olanzapinum (zyprexa). Informację przesłąno do laboratorium ? wynik dodatni, dopuszczalna norma przekroczona czterokrotnie.

Rozpoznanie:

Zatrucie lekami. Niewydolność oddechowa.

Leczenie:

Objawowe.

Wniosek:

Postępowanie objawowe pozostaje drogą z wyboru do czasu postawienia rozpoznania.