Szpitalne Oddziały Ratunkowe w Polsce

"Dziękuje" - słowo na które czekam.

Szpitalne Oddziały Ratunkowe (SOR) spełniają zadania określone w USTAWIE z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym

oraz ponadto zajmują się:

• Opieką nad pacjentami oczekującymi w kolejce do Poradni Specjalistycznych.

• Leczeniem powikłań i diagnostyką Prywatnej Służby Zdrowia.

• Rozszerzoną diagnostyką lekarzy Podstawowej Opieki Zdrowotnej.

• Realizacją zadań ustawy o wychowaniu w trzeźwości dotyczącą izby wytrzeźwień.

sory w polsce 1

Segregacja wg stanu pacjenta.

Zgodnie z powyższymi punktami SORy działają w ramach medycyny katastrof. Środki, jakimi dysponują, nie wystarczają na spełnienie w/w punktów. W ramach swojej działalności redukują zyski innych Oddziałów Szpitalnych. Nie napawa to nas i Dyrekcję Szpitala optymizmem.

W ramach obecnego kryzysu gospodarczego Szpitalne Oddziały Ratunkowe stały się źródłem finansowania "czarnych prawników" oraz pacjentów o różnym statusie społeczno ekonomicznym. Finansowanie poprzez SOR jest wynikiem wielokrotnych i wiecznych procesów sądowych. Postępowanie skutecznie redukuję liczbę pracowników Systemu Ratownictwa Medycznego poprzez tracenie czasu w budynkach Sądu oraz wywołanie chorób zawodowych: depresji, zaburzeń zachowania itp.

Wraz z umięjętnościami pozyskanymi w ramach kształcenia w uczelniach medycznych (Uniwersytetach Medycznych) i specjalizacjach ratowniczo-lekarskich personel SOR z zapałem wykonuje polecenia przełożonych wojewódzkich, dotyczących składania meldunków o liczbie łóżek intensywnej terapii, zatruciu metanolem itp. Z uwagi na zróżnicowanie obłożeniem pracą można meldunki składać miedzy godziną 00.00 ? 3.00 a.m.

Szpitalne Oddziały Ratunkowe rozumiejąc trudną sytuację ekonomiczną kraju uchylają się od wystawiania, z zachowaniem szczególnej staranności i dokładności, zaświadczeń o czasowej niezdolności do pracy (ZLA).

I na koniec : Jednostki Systemu Ratownictwa w ramach działalności pozaleczniczej okresowo opłacają komorników w celu udowodnienia niemozliwości opłacenia przez nieubezpieczonych pacjentów usług medycznych wykonanych w SOR.

dr n. med.lekarz specjalista medycyny ratunkowej Krzysztof Tyburczy

Szpitalny Oddział Ratunkowy