Strefa Kibica cz.2 Praca

7 czerwca inauguracja i otwarcie FanZone Warsaw. Tak dużej liczby zwiedzających  nikt się nie spodziewał. Póżniej było jeszcze lepiej! W czasie gdy grała Polska Reprezentacja 100.000-140.000 osób było normą. Niesamowita atmosfera, uśmiechnięci, zadowoleni ludzie, flagi narodowe .Pierwszy mecz, 8 czerwca Polska-Grecja,  nieprzebrane tłumy i   hymn śpiewany przez wszystkich. Totalne zablokowanie czterech części Strefy. Licz tylko na siebie, to tego dnia  dewiza ratownika. Upał, upał, co za tym idzie omdlenia, zasłabnięcia, drobne urazy. Ciężko dotrzeć do miejsca wezwania. Pomagają w tym ochroniarze i wolontariusze. Solidarność międzyludzka jest olbrzymia.

W skrócie, FanZone podzielona została  na cztery sektory, w każdej punkt medyczny/klimatyzowany kontener medyczny, EKG z teletransmisją do Anina, szafka medyczna zaopatrzona w  podstawowe leki jak dla zespołu ambulansu S./ Kadra-lekarz w trakcie specjalizacji, pielęgniarka, rat. med, osoba do wprowadzania danych do systemu komputerowego. Pacjentów dostarczają dwuosobowe  patrole medyczne/rat. med./.Na miejscu dwa ambulanse Meditransu, P/dwóch rat. med./ oraz S/lekarz systemu oraz dwóch prac. personelu średniego/, które służą do transportu pacjentów poza strefę. Poza strefą szpitalik przy Złotej, mający 45 miejsc. Dwóch lekarzy, pielęgniarka, rat. med. Najważniejsze, koordynatorzy medyczni lekarze- Małgorzata i Paweł, kompetentni ,spokojni.
Od nich otrzymujemy wezwania radiem.  Bardzo dobra praca patroli Fundacji, powoli każdy się uczy oznaczeń, tajemnych przejść. Zaczyna się współpraca .Po tym meczu każdy wyciąga szereg wniosków. Nasz kontrahent ZOZ WAWER doposaża patrole w pulsoksymetry, czołówki. Zwiększa liczbę patroli, dba o socjal, wszyscy  medycy mają zapewnione posiłki, napoje. Dobrze zaopatrzone plecaki medyczne na bieżąco są uzupełniane. Podziękowania dla szeregowych pracowników SPZLO Wawer i Dyrekcji. Naprawdę czuło się troskę o pracowników.

Polska-Rosja - to trzeba było przeżyć. Zamieszki poza generowały poszkodowanych zgłaszających się do punktów medycznych. Urazy głowy, podrażnienia dróg oddechowych gazem, powodowały totalne zatkanie punktów. Obrazek-każdy chce się dostać do kontenera, nieistotne że nic poważnego mu się nie stało. Zapada decyzja jeden z patroli w każdym punkcie robi triage. Zajmuje się pacjentami zielonymi i żółtymi. Czerwoni trafiają do lekarza. Brak możliwości ewakuacji pacjentów. W porozumieniu z koordynatorem podejmujemy decyzję o transporcie pieszo do szpitala na Złotą. Z pomocą przychodzą patrole PCK. Przedzieramy się w tłumie .Wychodzimy poza Strefę. Coś niesamowitego, cała Marszałkowska zatkana ludżmi. Grzeczność ,spokój powodują pozytywne reakcje ludzi.?Przepuście medyka..? niesie się okrzyk tłumu. To była jedyna droga ewakuacji. Pełno prewencji, zwarte oddziały policji stoją w obwodzie na tyłach Domów Centrum. Ciekawy obrazek, biegnie młody człowiek w bojówkach, bluzie z kapturem. Cały mokry, woda z działka zrobiła swoje. Rozgląda się uważnie, szuka kamer. Spokojnie wyrzuca do kosza bluzę i bojówki. Pod spodem biała koszulka, kwieciste spodenki. Przyczesuje się i nienerwowo wchodzi przez bramki.

Polska- Czechy, mecz ostatniej szansy. Tłumy, upał, co ciekawe dużo osób nieletnich pod wpływem alkoholu. Szpitalik zapełnia się osobami czekającymi na opiekunów prawnych. Ewolucja w działaniach medycznych, koordynatorzy zapewniają karetkę do transportu pacjentów, trasa- pod tunelem do szpitalika Złota. Sprawnie działa system triage. Dobre działanie wszystkich służb.

Reszta rozgrywek- bajka. Po takich tłumach działania służb medycznych cechuje spokój i profesjonalizm. Ćwierćfinały, półfinały inni ludzie, dużo cudzoziemców. Bardzo spokojnie. Finał w Kijowie 1-go lipca to prawdziwe święto. Kilkadziesiąt tysięcy ludzi ogląda mecz, bawi się i świętuje. Nawet pogoda dopisuje, burze omijają rejon Śródmieścia. Pokaz konfetti i ogni sztucznych na finał działania Strefy. Podsumowując, cieszy bardzo dobra praca ratowników medycznych w patrolach medycznych. To zdanie jest też powtarzane przez naszego kontrahenta, koordynatorów. Należy podkreślić dobre działanie systemu zabezpieczenia medycznego. Sztab ludzi nie zawsze widocznych pracował nad bezpieczeństwem uczestników. Chylimy czoła przed działaniami innych służb, zapewniających ten komfort, czyli pracowników ochrony, policji, straży pożarnej, Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego m.st. W-wy. Praca w Strefie Kibica dała możliwość poznania wspaniałych ludzi. To zaprocentuje w pracy Fundacji .

Każdy kto pracował w te piękne dni w strefie kibica nabył wyjątkowych umiejętności .

Podziękowania:

Dla wszystkich ratowników medycznych, pielęgniarek, lekarzy, pracowników ochrony zdrowia, wolontariuszy U. M. W- wa. Praca z Wami była dużą przyjemnością.

Podziękowania dla naszego kontrahenta SPZLO Wawer, że obdarzył nas zaufaniem.

Byliśmy jedyną organizacją pozarządową biorącą udział w zabezpieczeniu strefy kibica w W-wie!

Relacje wideo

Euro 2012: Punkt prasowy