POMAGAMY! KURS PIERWSZEJ POMOCY

Dnia 26 sierpnia 2022 roku kadra nauczycieli z Przedszkola Miejskiego nr 2 w Markach dzięki realizacij projektu ze środków Mareckiego Budżetu Obywatelskiego miała okazję uczestniczyć w kursach pierwszej pomocy Fundacji Prometeusz. Było to szkolenie przeprowadzone w dwóch modułach – podstawowym oraz pediatrycznym.

Z naszej strony – nauczycieli – możemy powiedzieć, iż był to kurs przeprowadzony przez świadomych, wykwalifikowanych i doświadczonych prowadzących, co przełożyło się na zdobycie wielu cennych informacji opartych na wydarzeniach i sytuacjach z pracy medyków. Stworzyło to obraz różnych zagrożeń czyhających na ludzi oraz dało nam możliwość zdobycia, utrwalenia oraz przećwiczenia wiedzy.

Kurs ten był dla nas nie tylko czystą teorią, ale i praktyką. Dzięki wielu ćwiczeniom i aktywnościom podejmowanym na kursie mieliśmy okazję uczestniczenia w potencjalnych sytuacjach zagrożenia zdrowia oraz życia człowieka, dorosłego, jak i dzieci. Dodatkowym atutem był podział na mniejsze grupy, co pozwoliło na indywidualne podejście do kursatów. Nauczyciele praktykowali umiejętności prowadzenia resuscytacji na fantomach – dorosłego, małego dziecka i niemowlaka. Mieliśmy okazję testowania defibrylatora AED, który jest cennym elementem ratowania życia. Dowiedzieliśmy się, jak sobie radzić w sytuacjach zadławienia, ukąszenia, poparzenia, jak postępować w przypadku wypadków komunikacyjnych, jak prawidłowo wykonywać opatrunki różnego rodzaju, i przyswoiliśmy wiele innych przydatnych informacji dla nas, nauczycieli, jak i ludzi.

Bardzo pozytywnie oceniamy kurs. Po kursie wiele osób stwierdziło, że był to jeden z lepiej zorganizowanych i przeprowadzonych kursów pierwszej pomocy, na jakich byli, i nie jest to bezpodstawne stwierdzenie. Super atmosfera, duży zakres wiedzy, komunikacja na wysokim poziomie sprawiły, że mimo wielu godzin na kursie nie był on nużący i wyczerpujący. Oby jak najwięcej takich kursów, gdzie można się wykazać praktyką.

Bardzo polecamy!

Nauczyciele z PM2 w Markach