Londyn

Planowanie jest sztuką.

Wybierając zwiedzanie Londynu przez weekend jedynym sensownym środkiem transportu jest samolot. Nie musi być wcale najdroższym, o czym ciągle można usłyszeć w mediach. Na terenie Polski chcąc kupić tanie bilety korzysta się z usług Wizzaira lub Ryanaira. Z Wizzairem dolecimy na lotnisko London Luton z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Łodzi, Katowic, Warszawy-Modlin i Lublina. Jest to lotnisko oddalone od centrum Londynu o 1,5h-2,5h czasu jazdy autobusem Green Line lub 50 min pociągiem First Capital Connect, przy czym dworzec oddalony jest od lotniska 5min drogi autobusem.  Ryanair oferuje przylot na lotnisku London Stansted z: Gdańska, Szczecina, Bydgoszczy, Poznania,  Łodzi, Warszawy-Modlin, Rzeszowa, Lublina i Katowic.

image002

Wylot z Modlina. Pasażerowie mają dodatkowe atrakcje, mogą pobyć sobie na świeżym powietrzu oczekując na mrozie na samolot.

Z tego lotniska przyjazd do centrum autobusem oferuje National Express www.nationalexpress.com i EasyBus www.easybus.co.uk Można dojechać także pociągiem Stansted Express, ale cena biletu jest wyższa od przewoźników autobusowych. Na lotnisku Standsted przy wyjściu oferowane są bilety na pociąg i autobusy. Tu także można od razu zakupić Oyster Travel Card czyli kartę, dzięki której można poruszać się metrem i autobusami w Londynie. Kosztuje ona 18 funtów, z czego 3 funty to bezzwrotna opłata za kartę, zaś 15 funtów zostaje automatycznie nabite na kartę. Przy skasowaniu karty w bramkach przy wejściu i wyjściu zostaje obliczona cena za przejazd, która zostaje zdejmowana z karty. O stanie karty można dowiedzieć się spoglądając na ekraniki przy bramkach. Może być konieczne doładowanie karty podczas pobytu.

Tanie bilety lotnicze najczęściej można wyszukać, kiedy do naszego wyjazdu został jeszcze co najmniej miesiąc. Najniższe ceny będą także oferowane na loty poranne i późno wieczorem. Warto popatrzeć  na terminy tydzień wcześniej lub tydzień później od tego, który wybraliśmy, gdyż cena może się drastycznie różnić. Całkowita sumę za bilet można obniżyć nie korzystając z oferty ubezpieczeń oferowanych przez linie (w Ryanairze wybierając zamiast miejsca zamieszkania opcję ?Ubezpieczenie podróżne nie jest wymagane), a także korzystając z kart oferowanych przez usługodawców. Dzięki takim kartom nie płacimy opłaty rezerwacyjnej, która może wynosić czasem nawet połowę biletu ;] W przypadku Wizzaira taka płata wynosi 36zł za bilet w jedną stronę za osobę, gdy korzystamy z kart Visa i Mastercard, zaś 18zł, gdy chcemy zapłacić przelewem. Wizzair poleca kartę Kredytową Citibank Wizz Air World MasterCard, która oprócz zwolnienia nas z opłaty rezerwacyjnej umożliwia zbieranie punktów, które później można wymieniać na bilety, a także zniżki w 4700 sklepach i punktach usługowych. Ryanair nalicza za płatności kartą opłatę 6 funtów za osobę za bilet, czego uniknąć możemy korzystając z karty Master Card Prepaid Banku Zachodniego WBK. Wyrobienie takiej karty nie wymaga podpisywania umowy, jest to także karta na okaziciela.

Najbardziej polecanym serwisem, za pomocą którego można zarezerwować hotele jest booking.com Wpisując w wyszukiwarkę ilość osób, pokoi, datę przyjazdu i wyjazdu otrzymujemy w rezultatach hotele z pokazana sumaryczna kwota za pobyt. Wyniki wyszukiwania można sortować od ceny danego pokoju, a także zawężać wybierając co koniecznie chcemy mieć np. dostęp do Internetu, możliwość pobytu ze zwierzęciem. Serwis wymaga tylko danych płatnika, a w razie problemów wysyłane maile są w języku polskim. Przy zwiedzaniu Londynu polecamy hotele w okolicach Paddington, Pimlico, Bayswater mieszczące się w dzielnicy Westminster. Zaoszczędzi to czasu spędzonego w metrze.  A poruszanie metrem ułatwiają mapki dostępne przy wejściach na każdą stację.

image003

Korytarze prowadzące na dane platformy są oznaczone kolorami i podpisane na tablicach zawieszonych u sufitu. Wejście na daną platformę oznaczone jest numerem, pod którym na skróconym wycinku danej linii pokazane jest gdzie można z niej dojechać.

image006

Wszystko bardzo dobrze oznaczone, platformy, wyjścia. Trudno się zgubić.

Uważać trzeba także wsiadając do wagonów. Nie każdy wagon kończy swoją jazdę na końcu swej trasy. Z danej platformy mogą kursować też dwie linie np. żółta i zielona. Istnieją także linie które się rozwidlają, dlatego i tu należy uważać do którego pociągu wsiadamy. Informacje na temat przyjeżdżających pociągów-nazwy linii lub końcowego przystanku danego pociągu można uzyskać zerkając na tablice podwieszone u sufitu i na przedzie pociągu.

image008

Logiczne, więc w drogę