Jak to się stało że sanie Eskimosów na stałe zadomowiły się w ratownictwie? Czyli skąd akia pojawiła się na stokach całego świata

akia 1Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie trzeba by udać się aż na zamarzniętą lodem Grenlandię. Tam bowiem rdzenni mieszkańcy musieli poradzić sobie z pokonywaniem dużych odległości po niedostępnym i mało przyjaznym terenie skutym lodem. Wymyślili więc sanie, które miały im to ułatwić i tak o to zrodził się tobogan. Tobogan, który wyglądem przypomina łódkę posiada szerokie dno umożliwiające ślizganie się. To właśnie urządzenie pomogło przewozić rzeczy bądź ludzi na dużo większe niż dotychczas odległości.

W ten sposób mieszkańcy polarnych krain mimowolnie wsparli i pomogli ratownictwu na świecie. Sanie, które stworzyli łatwo było przystosować do warunków, w jakich muszą pracować służby ratownicze zimą. Te właśnie sanie były najstarszym i najczęściej używanym sprzętem, który okazał się wręcz nieocenionym i podstawowym jeśli chodzi o ratownictwo zimowe. Po niewielkich poprawkach tobogan na stałe przyjął się w górach i w służbach ratowniczych.

I tak o to przechodzimy do tego czym jest akia i z czego się wywodzi. akia 2 Są to sanie typu tobogan, który mimo że bardzo dobrze się sprawdzał to jednak nie wytrzymał próby czasu i musiał ustąpić po wielu latach młodszej i bardziej przystępnej akii.

Czym jest w końcu akia? W skrócie można powiedzieć, że jest to zmodernizowany tobogan. W której bardzo nisko położony środek ciężkości gwarantuje bardzo dużą stabilność i umożliwia bezpieczną jazdę. Akia posiada dyszle dla ratownika z przodu i jedne opcjonalne dla ratownika wspomagającego z tyłu. Usprawnieniem było dodanie dwóch szerokich płóz, które ułatwiały transport poszkodowanych w różnych konfiguracjach terenu i przy najróżniejszej pokrywie śnieżnej. Dodatkowo posiada ona łańcuch hamujący, który ułatwia zjazd w najtrudniejszym terenie.

akia 3W akii jak i w całym ratownictwie najbardziej liczy się szybkość, prostota, wygoda i oczywiście bezpieczeństwo. I właśnie po to powstała akia. A cała jej historia zaczyna się w mroźnej i nieprzyjaznej człowiekowi krainie. I to dzięki sprytowi i pomysłowości ludzi tam mieszkających nam wszystkim jest teraz dużo łatwiej.

Akia znaleziona w magazynach Stok Narciarski Szczęśliwice, reaktywacja poniżej:

akia 4

akia 5