Podsumowanie seminarium

Seminarium 18 listopada 2016 rozpoczynające VI edycję Praskiego Konkursu Szkół Podstawowych z Pomocy Przedmedycznej "Pięć złotych minut" - próba podsumowania.

Jedna z uczestniczek zadaje pytanie: Czy na zakończenie przewidziane jest wypełnianie formularza ewaluacji seminarium? Odpowiadam, z lekkim zdziwieniem towarzyszącym uświadomieniu sobie - właściwe dlaczego nie pomyśleliśmy o tym? - nie! Czy nie interesuje nas opinia uczestników o przyjęciu tego co przygotowaliśmy w kolejnej odsłonie seminarium? Myślę, że po części czujemy się uczestnikami tego co udało się nam skomponować i dlatego w naszym odczuciu jesteśmy, tymi którzy proponują i są jednocześnie odbiorcami. Cieszą nas ogromnie oznaki prawdziwego zainteresowania treściami przekazywanymi przez poszczególnych prelegentów i poczucie, że większość uczestników nie oceni spędzonego na seminarium czasu, jako bezwartościowego. Może to nieuzasadnione, ale ponieważ sami czujemy się zainspirowani tym co usłyszeliśmy, myślimy że podobne uczucia towarzyszą uczestnikom seminarium. W tym roku do grupy prowadzących poszczególne tematy dołączyli psychologowie sportu Bartosz Ostasz i Damian Białek tworzący akademię piłki nożnej "Ferajna Psot". Zaangażowanie, pomysłowość, spostrzegawczość i otwartość na postrzeganie świata oczami dziecka oraz radość z rozwoju wychowanków to naprawdę porusza najbardziej skostniałego w swoich przyzwyczajeniach pedagoga. Świat wyobraźni dziecka jako baza pomysłów na zajęcia "czarodziejsko" przemycających niezbędne elementy treningu, to naprawdę piękna praca pedagogiczna. Spotkanie z tak pozytywnie zmotywowanymi trenerami to orzeźwiająca dawka optymizmu w codziennej trudnej pracy w szkole.

podsumowanie seminarium 1

Pozytywnie zakręceni?

Wystąpienia Jana Szumiał z Praskiej Auto Szkoły, Jacka Szyzdka szefa Fundacji Prometeusz czy kolejny wykład lekarza anestezjologa Centrum Zdrowia Dziecka Moniki Romul to pewna tradycja ale wypełniona nowymi treściami.

O wpływie alkoholu na funkcjonowanie człowieka wiemy wiele z własnego doświadczenia. Jednak wysłuchanie człowieka, którego decyzje podjęte pod wpływem alkoholu, zatrzymały życie jednych a odmieniło jego samego, połączone z rzeczową prezentacją zapisów prawa i medycznych aspektów wpływu alkoholu na funkcjonowanie uczestnika ruchu drogowego, wpływa na mocne uświadomienie sobie zagrożenia i tego ile zależy od naszych mądrych decyzji. Te aspekty poruszało wystąpienie Jana Szumiał.

Skala wyzwań organizacyjnych dla służb medycznych, nowoczesny sprzęt wspomagający ratowanie życia, częsty brak przygotowania uczestników biegu do wyzwań czekających ich organizm, wspomaganie się biegaczy środkami energetyzującymi, to wyzwania stojące przed ratownikami Fundacji Prometeusz stanowiącymi zgrany i profesjonalny zespół obsługi medycznej biegów masowych. Te zagadnienia po pokazie BLS wykonanym przez ratownika medycznego Karolinę Kosiacką zaprezentował Jacek Szyzdek.

podsumowanie seminarium 2

Pokaz BLS w wykonaniu rat. med. Karoliny Kosiackiej

Na zakończenie seminarium Monika Romul we właściwy sobie, przejrzysty dla nieprofesjonalisty sposób przedstawiła zagadnienia wpływu aktywności fizycznej na rozwój dziecka i funkcjonowanie osoby dorosłej. Jak wybór i trzymanie się właściwego stylu życia może nas uchronić od wielu problemów zdrowotnych.

podsumowanie seminarium 3

Wykład o wpływie ruchu na zdrowie lekarz Monika Romul

Rozpoczęcie szóstej edycji konkursu dokonało się. Przed nami dwa kursy: BLS-AED i Urazowy. Uczestnicy seminarium gremialnie zgłaszali chęć uczestnictwa w szkoleniach i wejście we wspólne działanie jakim są zawody finałowe konkursu 19 maja 2017. Wszystkim uczestnikom seminarium dziękujemy za udział i zapraszamy do dalszych wspólnych działań.

podsumowanie seminarium 4

Pamiątkowe zdjęcie

To co potrafimy zrobić dla drugiego człowieka będącego w potrzebie jest najważniejsze, a co możemy więcej, nieustannie pogłębiając swoją wiedzę i doskonaląc umiejętności.

Maria Krzysztoporska