Kurs BLS-AED – VI Konkurs Praski

Kolejny punkt harmonogramu szóstej edycji konkursu "Pięć złotych minut" zrealizowany.

Kurs BLS-AED, który odbył się 11 marca 2017 w SP 30, był już piątym z kolei przeprowadzonym w programie Praskie Konkursy Szkół Podstawowych z Pomocy Przedmedycznej. Doświadczenia nabywane przez organizatorów w ciągu lat pozwalają na stałe zbliżanie się do idealnego przebiegu tego znakomicie opracowanego przez Europejską Radę Resuscytacji wydarzenia edukacyjnego. Główną niewiadomą wpływającą na przebieg kursu są jak zwykle jego uczestnicy. Ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu ma ich zaangażowanie, posiadana już wiedza i doświadczenie oraz charakter interakcji pomiędzy osobami ćwiczącymi w sześcioosobowych grupach.

SONY DSC

Od dynamizmu działania instruktorów Polskiej Rady Resuscytacji i cech grupy uczestników kursu zależy osiągnięty poziom przeszkolenia i poczucie efektywnie wykorzystanego czasu. Gotowość kursantów do uczestniczenia w kursie urazowym, wyrażona w czasie podsumowania szkolenia, daje podstawy organizatorom do pewności, iż tak przygotowani nauczyciele przekażą nabytą wiedzę i umiejętności uczniom startującym w zawodach finałowych szóstej edycji konkursu.

Dyrektor kursu i ćwiczący z uczestnikami instruktorzy jednogłośnie stwierdzili ? mocna grupa!

Maria Krzysztoporska