Finał II konkursu w Parku Praskim 30.06.13

Ostatnie z zadań II Praskiego Konkursu Szkół Podstawowych z Pomocy Przedmedycznej - "Pięć złotych minut" wykonane!

30 czerwca, w niedzielę, w Parku Praskim odbyła się bardzo interesująca, barwna i zarazem pouczająca impreza z cyklu "Praskie Lato" pod hasłem "Bezpieczne wakacje". Ilość atrakcji przygotowanych przez organizatora - Urząd Dzielnicy Praga Północ była wprost proporcjonalna do wagi problemu zapewnienia bezpieczeństwa dzieciom w czasie wolnym od zajęć w szkole. Idąc spacerkiem alejkami parku można było zatrzymać się przy stanowiskach rozstawionych przez Szpital Praski, Wydział Ruchu Drogowego KSP czy Straż Pożarną, na których prowadzone były badania diagnostyczne, pokazy, tory przeszkód i konkursy szczególnie adresowane do młodych Prażan. Centralnym miejscem pikniku była muszla koncertowa parku. W jej pobliżu usytuowane były dwa tory rowerowe rozstawione zarówno przez Wydział Ruchu Drogowego KSP jak i Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego, symulator dachowania Instytutu Transportu Samochodowego oraz nasze stanowisko czylj II Praskiego Konkursu Szkół Podstawowych z Pomocy Przedmedycznej - "Pięć złotych minut". Promowaliśmy na nim wiedzę o naszym konkursie oraz zasadach udzielania pierwszej pomocy przez świadków zdarzenia osobom poszkodowanym. Praska Auto Szkoła prezentowała książki i plansze autorstwa Jana Szumiał dotyczące udzielania pomocy przedmedycznej ofiarom wypadków drogowych.

Jednak najważniejszym celem naszego udziału w tej imprezie było wykonanie ostatniego zadania tegorocznej edycjj konkursu - pokazu ratownictwa, do czego zobligowana była każda drużyna uczestnicząca w zawodach. W pokazie na scenie muszli Parku Praskiego, kilka minut po godzinie 15.00, wzięły udział drużyny ze szkół podstawowych: 30 z Pragi Północ, 189 z Rembertowa oraz 206 i 277 z Targówka. Pokaz poprowadził sędzia główny zawodów Jacek Szyzdek. W czterech scenkach uczniowie zademonstrowali nabytą, w czasie przygotowań do konkursu, wiedzę i umiejętności po czym otrzymali nagrody i gromkie brawa zgromadzonej na widowni publiczności. Po wykonaniu ostatniego zadania konkursowego dzieci skorzystały z atrakcji pikniku: tańczyły z instruktorką tańca, brały udział w różnych konkurencjach, zajadały smakołyki i mamy nadzieję, że te z innych dzielnic prawej strony Wisły, rozjechały się do swoich domów w przekonaniu, iż Praga Północ to dzielnica przyjazna dzieciom.

Maria Krzysztoporska

Zobacz też galerię Pokaz 1. pomocy w Parku Praskim 30.06.13.