Czy szpitale potrzebują outsourcingu?

Projekt nowelizacji ustawy o działalności leczniczej, który wprowadzał m.in. zakaz outsourcingu, został wprawdzie wycofany z konsultacji publicznych, ale temat wciąż wzbudza wiele kontrowersji. Jakie plany w tej kwestii ma ministerstwo zdrowia?

- Chce przypomnieć, że projekt został wycofany z konsultacji ? mówił dziś na Forum Ochrony Zdrowia w Krynicy wiceminister zdrowia Marek Tombarkiewicz. ? W międzyczasie wysłaliśmy ankietę do ponad 800 podmiotów na temat outsourcingu, ale tylko 16 proc. z nich odpowiedziało. Martwi mnie to, że jest tak mało chętnych do dyskusji na ten temat. Trzeba oczywiście pamiętać o kwestiach zatrudnienia, rozliczania czasu pracy pracowników itd. Ale zadaję sobie pytanie, jeżeli firmie opłaca się prowadzić działalność w ramach outsourcingu, dlaczego nie opłaca się to szpitalom? ? podkreślił Tombarkiewicz i dodał, że ministerstwo liczyło na szersza reakcję na wysłane ankiety. ? Myśleliśmy, że ankieta da nam trochę więcej danych. To byłaby dla nas duża kopalnia wiedzy. Musimy się dalej zastanawiać, jakie rozwiązanie będzie najlepsze.

Więcej na politykazdrowotna.com.